Skip to main content

Posts

Showing posts from January, 2017

I Will Go To You Like The First Snow - Ailee (Lyrics) - GOBLIN OST

Siapa tak nangis masa Kim Shin jadi abu? Aku nangis teruk. Bagus nangis ni, dia kasi clear semua serabut dalam kepala. #gittew.
Malam ni, episode baru akan ditayangkan (lebih kurang 3-4 pagi kalau translator rajin buat kerja laju. (benda free, jangan tamak..kita tunggu dengan sabar ok?) Yela last week cuma release 1 episode je. Berdebar nak tahu Eun Tak okay ke tak? 
Ada info kata Eun Tak hilang ingatan. Lagu ni pun ada mention:
Forget everything and move on
Because I will go to you
When your breath
Calls out to me again
SEDIH #onrepeat
Bila aku baca translation untuk lagu ni, perghhh, secocok sangat dengan cerita Goblin. Macam dari perspective si Goblin (Kim Shin). Nak mati ke nak happy? Yela sebab dia susah bebeno nak mati. Bila dah dapat chance nak mati, jatuh cinta pula dengan orang yang boleh tolong dia mati.

[Romanized:]
Neol pumgi jeon alji moshaetda Nae meomun sesang itorok Chanranhan geoseul
Jageun sumgyeollo daheun saram Geop eopsi nareul bulleojun sarang
Mopsido johatda Neoreu…

Cara mudah delete email di Gmail. (Tips)

Hari ini aku nak share tips men-delete email dengan mudah.
Begini ceritanya, aku tengah lapang sikit hari ni. Jadi, aku rajinkan tangan bukak gmail.  Mak aih! pebendalah yang aku subscribe ni. 
FYI, zaman dulu dulu masa kat Uni, aku rajin betul click subscribe. Jadi penuhlah gmail aku dengan harta khazanah yang aku tak ingin nak baca pun. 
Sedang aku click 'Select All' box & then click 'Delete' button aku jadi frust. Berapa banyak page la yang aku kena select all ni. Berulang ulang kali, sampai aku rasa fed up. (adalah dalam 5k email yang aku nak buang)
Frust Frust  Frust.
Aku pun google la keyword 'delete email gmail'. (fyi, google sangat proactive sekarang, kau tak payah susun ayat cantik cantik..guna keyword je boleh)
Ada satu forum ni ajarlah. Bila aku try, laaaaaaa, senang gila. 
SENANG sangat!
Cara caranya:


Click 'select all'Ada satu box warna kuning akan pop up, mention email korang ada berapa juta; macam ni = 'All 50 conversations on this…

LYRIC | Youth by Pill Kim ft. Chang Wan Kim (Romanization, Hangul & English) - REPLY 1988

English Someday, it’ll leave me, this green youth Like a flower that withers and blooms On a moonlit night, through the window My young love song sounds sad
I try to catch the days that go But my empty hands get sad So, I should just let them go, I should turn away That’s how time passes
I can forgive lovers who leave me But not time that leaves me My empty heart Keeps looking for the olden days
Someday, it’ll leave me, this green youth Like a flower that withers and blooms On a moonlit night, through the window My young love song sounds sad
I try to catch the days that go But my empty hands get sad So, I should just let them go, I should turn away That’s how time passes
Someday, it’ll leave me, this green youth Like a flower that withers and blooms On a moonlit night, through the window My young love song sounds sad
Hangul 언젠간가겠지푸르른이청춘 지고또피는꽃잎처럼 달밝은밤이면창가에흐르는 내젊은연가가구슬퍼
가고없는날들을잡으려잡으려 빈손짓에슬퍼지면 차라리보내야지돌아서야지 그렇게세월은가는거야
나를두고간님은