Skip to main content

Cara mudah delete email di Gmail. (Tips)

Hari ini aku nak share tips men-delete email dengan mudah.

Begini ceritanya, aku tengah lapang sikit hari ni. Jadi, aku rajinkan tangan bukak gmail. 
Mak aih! pebendalah yang aku subscribe ni. 

FYI, zaman dulu dulu masa kat Uni, aku rajin betul click subscribe. Jadi penuhlah gmail aku dengan harta khazanah yang aku tak ingin nak baca pun. 

Sedang aku click 'Select All' box & then click 'Delete' button aku jadi frust. Berapa banyak page la yang aku kena select all ni. Berulang ulang kali, sampai aku rasa fed up. (adalah dalam 5k email yang aku nak buang)

Frust
Frust 
Frust.

Aku pun google la keyword 'delete email gmail'. (fyi, google sangat proactive sekarang, kau tak payah susun ayat cantik cantik..guna keyword je boleh)

Ada satu forum ni ajarlah. Bila aku try, laaaaaaa, senang gila. 

SENANG sangat!

Cara caranya:



  1. Click 'select all'
  2. Ada satu box warna kuning akan pop up, mention email korang ada berapa juta; macam ni = 'All 50 conversations on this page are selected. Select all 369 conversations in All Mail. Korang click option no 'Select all 369 conversations in All Mail.'
  3. Lepas tu nama icon tong sampah tu, korang click la icon delete tu. 
TADAAAAAAAAAAAAAA!

Siap, bye,

x,
tia

Comments

Popular posts from this blog

Sebab.

Aku kembali berblog sebab aku rasa aku sangat tertekan.
(Sedang aku menaip, suami aku berkata "hah main blog? so 2005" - ah shadaplah yu husband.

Aku dah cuba pelbagai cara dengan mengalihkan perhatian.
Masih tidak berjaya.

Suami aku kata, dia nampak aku macam dia nampak diri dia semasa bekerja di RSD. (company lama kami)

Perasaan yang macam nak meletupnya, melampau lampau. Well, apa yang aku buat sekarang ni, baru 1% dari apa suami aku buat. Plus, I'm not good with numbers. Tapi rezeki kut, dapat kerja main duit. Padahal paper fundamentals of business accounting aku hampir kelaut.

Aku tak tahu sama ada aku exaggerate atau tidak. Yelah, ramai lagi kerja lagi stress..tapi mereka masih boleh kawal.

Tapi aku....dah.rasa.macam.nak.mati.

mati.
mati.
mati.
mati.
mati.
mati.

Dengan pantasnya aku update profile jobstreet yang sudak setahun tak berupdate. Mungkin environment tempat kerja yang sekarang sangat dull? mungkin? Aku tak sure kenapa macam takde chemistry antara aku dengan com…

Resepi 101 | Donut Lembut & Gebu (Sedap & Mudah)

Assalamualaikum & salam sejahtera,


Sejak dah jadi working mom ni, semua benda yang simple semua aku sebat. Yela, balik office penat nak mati lepas tu, nak masak lagi. Lebih lebih lagi kalau dapat anak yang picky eater. #pengsan

Terima kasih dekat +Puteri Iris , sebab sudi berkongsi resepi di blognya: daridapuraida

Anak aku yang no.1 satu, suka betul dengan western food. Lepas tu, bukan semua dia sebat tau (walaupun dalam category yang sama) dia sangat #drama (selalu jugalah aku menjadi Vegeta - Dragon Ball).

So, semua watak villain tu aku lah - dimata anak aku.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu, Umar (anak no.1) request donut. Bila dia request something, tandanya dia betul betul nak. So apa lagi, aku pun checklah stok nak buat donut ni ada ke tak. Lepas tu, aku perasan KENTANG takde.

Biasanya, aku buat donut campur kentang yang direbus/kukus lepas tu lenyek bersama tepung. FYI, aku ikut resepi makcik aku. Dia punya donut lembut gila. Jealous gila okay? Aku try asyik jadi keria je…