Skip to main content

Cara mudah delete email di Gmail. (Tips)

Hari ini aku nak share tips men-delete email dengan mudah.

Begini ceritanya, aku tengah lapang sikit hari ni. Jadi, aku rajinkan tangan bukak gmail. 
Mak aih! pebendalah yang aku subscribe ni. 

FYI, zaman dulu dulu masa kat Uni, aku rajin betul click subscribe. Jadi penuhlah gmail aku dengan harta khazanah yang aku tak ingin nak baca pun. 

Sedang aku click 'Select All' box & then click 'Delete' button aku jadi frust. Berapa banyak page la yang aku kena select all ni. Berulang ulang kali, sampai aku rasa fed up. (adalah dalam 5k email yang aku nak buang)

Frust
Frust 
Frust.

Aku pun google la keyword 'delete email gmail'. (fyi, google sangat proactive sekarang, kau tak payah susun ayat cantik cantik..guna keyword je boleh)

Ada satu forum ni ajarlah. Bila aku try, laaaaaaa, senang gila. 

SENANG sangat!

Cara caranya:



  1. Click 'select all'
  2. Ada satu box warna kuning akan pop up, mention email korang ada berapa juta; macam ni = 'All 50 conversations on this page are selected. Select all 369 conversations in All Mail. Korang click option no 'Select all 369 conversations in All Mail.'
  3. Lepas tu nama icon tong sampah tu, korang click la icon delete tu. 
TADAAAAAAAAAAAAAA!

Siap, bye,

x,
tia

Comments

Popular posts from this blog

Resepi 101 | Donut Lembut & Gebu (Sedap & Mudah)

Assalamualaikum & salam sejahtera,


Sejak dah jadi working mom ni, semua benda yang simple semua aku sebat. Yela, balik office penat nak mati lepas tu, nak masak lagi. Lebih lebih lagi kalau dapat anak yang picky eater. #pengsan

Terima kasih dekat +Puteri Iris , sebab sudi berkongsi resepi di blognya: daridapuraida

Anak aku yang no.1 satu, suka betul dengan western food. Lepas tu, bukan semua dia sebat tau (walaupun dalam category yang sama) dia sangat #drama (selalu jugalah aku menjadi Vegeta - Dragon Ball).

So, semua watak villain tu aku lah - dimata anak aku.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu, Umar (anak no.1) request donut. Bila dia request something, tandanya dia betul betul nak. So apa lagi, aku pun checklah stok nak buat donut ni ada ke tak. Lepas tu, aku perasan KENTANG takde.

Biasanya, aku buat donut campur kentang yang direbus/kukus lepas tu lenyek bersama tepung. FYI, aku ikut resepi makcik aku. Dia punya donut lembut gila. Jealous gila okay? Aku try asyik jadi keria je…

Kerat rambut kasi pendek!

Sejak aku dalam pantang aku dah cakap dengan mak aku (manja konon);

"Along rimas la rambut panjang ni" "Tak boleh, orang pantang tak boleh gunting rambut"
"M,K,Fineeeee" Tipu, aku tak cakap macam tu, cuma terkulat kulat je.

Selang tujuh bulan anak aku (Naell) dilahirkan, suami aku pun memberontak dengan panasnya, tapi bercakap dengan nada ayu dan sopan, "yang, jom buat treatment?"

TBH, aku memang dah rimas tahap godzilla dengan rambut panjang mak lampir ni.
Apa lagi immediately aku cari gambar style pixie cut.

Cantik! Lagi satu, kalau rambut pendek, rambut akan kering dengan cepatnya tanpa perlu diblow oleh hair dryer.

Lepas tu aku teringat heroin cerita Once Upon a Time, Ginnifer Goodwin..Bila stylist tanya aku, kenapa nak potong pendek? Aku cakap aku pemalas, pendek senang, geleng kepala stylist lemah gemalai tapi cute tu.

Selepas potong, suami aku suka betul, mula dia tak kenan, sebab dia suka perempuan ayu rambut mengurai, maybe since dia ta…

Drama Review | Three Lives Three World, Ten Miles of Peach Blossoms (Bai Qian)

Suami aku pening tengok aku kemaruk tengok cerita ni. Aku tak boleh lah tengok orang lawa lawa ni. Cerita ni dibarisi pelakon yang aku tak kenal langsung.

Jalan cerita digarap dengan baik, cuma plot dia macam tak menyabar nak habis. Laju sangat. air mata nak keluar masuk balik.
Watak Utama dia Bai Qian, Queen of Qing Qiu. Bai Qian ni dari Fox Clan. Aku jadi suka dengan cerita ni sebab dia straight to the point. Memangla nampak bosan, tapi tak bosan gais. Tak bosan.
Bai Qian ni kalau dia peduli pasal orang tu, dia akan take care kaw kaw. Macam masa Mo Yuan (tok guru) dia mati, dia punya sedih macam orang meroyan. Dia siap bawa lari & preserver mayat tok guru dengan belah dada dia sendiri. Sebab katanya darah fox clan ni powerful. 
Cerita ni tak macam sinetron okey, sepuluh angle untuk satu scene. Dia ratus ribu tahun berlalu dalam masa beberapa minit. Haha. Suka suka. Sesuai dengan au yang suka speed reading ni. Aku tak boleh baca elemen yang berkias ni. Malas fikir.
Nama asal Bai…