Skip to main content

I Will Go To You Like The First Snow - Ailee (Lyrics) - GOBLIN OST

Siapa tak nangis masa Kim Shin jadi abu? Aku nangis teruk. Bagus nangis ni, dia kasi clear semua serabut dalam kepala. #gittew.

Malam ni, episode baru akan ditayangkan (lebih kurang 3-4 pagi kalau translator rajin buat kerja laju. (benda free, jangan tamak..kita tunggu dengan sabar ok?) Yela last week cuma release 1 episode je. Berdebar nak tahu Eun Tak okay ke tak? 

Ada info kata Eun Tak hilang ingatan. Lagu ni pun ada mention:

Forget everything and move on
Because I will go to you
When your breath
Calls out to me again

SEDIH #onrepeat

Bila aku baca translation untuk lagu ni, perghhh, secocok sangat dengan cerita Goblin. Macam dari perspective si Goblin (Kim Shin). Nak mati ke nak happy? Yela sebab dia susah bebeno nak mati. Bila dah dapat chance nak mati, jatuh cinta pula dengan orang yang boleh tolong dia mati.


[Romanized:]

Neol pumgi jeon alji moshaetda
Nae meomun sesang itorok
Chanranhan geoseul

Jageun sumgyeollo daheun saram
Geop eopsi nareul bulleojun sarang

Mopsido johatda
Neoreul jikyeobogo seollego
Useupge jiltudo haetdeon
Pyeongbeomhan modeun sungandeuri

Kamkamhan yeongwon
Geu oraen gidarim sogeuro
Haessalcheoreom niga naeryeotda

Neol nohgi jeon alji moshaetda
Nae meomun sesang itorok
Sseulsseulhan geoseul

Goun kkochi pigo jin I got
Dasineun eopseul neoraneun gyejeol

Yoksimi saenggyeotda
Neowa hamkke salgo neulkeoga
Jureumjin soneul majjapgo
Nae salmeun ttatteuthaesseotdago

Dan hanbeon chukbok
Geu jjalpeun majuchimi jina
Bismulcheoreom neoneun ureotda

Hanbeonjjeumeun haengbokhago
Sipeotdeon baram
Neokkaji ulge mandeureosseulkka

Modu, itgo saragara
Naega neol, chajeul teni
Ni sumgyeol, dasi
Nareul bureul ttae

Itji anhgetda
Neoreul jikyeobogo seollego
Useupge jiltudo haetdeon
Niga jun modeun sungandeureul

Eonjenga mannal
Uri gajang haengbokhal geunal
Cheotnuncheoreom naega gagetda

Neoege naega gagetda

[Korean:]

널 품기 전 알지 못했다
내 머문 세상 이토록
찬란한 것을

작은 숨결로 닿은 사람
겁 없이 나를 불러준 사랑

몹시도 좋았다
너를 지켜보고 설레고
우습게 질투도 했던
평범한 모든 순간들이

캄캄한 영원
그 오랜 기다림 속으로
햇살처럼 니가 내렸다

널 놓기 전 알지 못했다
내 머문 세상 이토록
쓸쓸한 것을

고운 꽃이 피고 진 이 곳
다시는 없을 너라는 계절

욕심이 생겼다
너와 함께 살고 늙어가
주름진 손을 맞잡고
내 삶은 따뜻했었다고

단 한번 축복
그 짧은 마주침이 지나
빗물처럼 너는 울었다

한번쯤은 행복하고
싶었던 바람
너까지 울게 만들었을까

모두, 잊고 살아가라
내가 널, 찾을 테니
니 숨결, 다시
나를 부를 때

잊지 않겠다
너를 지켜보고 설레고
우습게 질투도 했던
니가 준 모든 순간들을

언젠가 만날
우리 가장 행복할 그날
첫눈처럼 내가 가겠다

너에게 내가 가겠다

[English Translation:]

Before I held you, I didn't know
That the world I was in
Was this bright

I reached you with a small breath of life
It's a love that called out to me fearlessly

I liked it so much
Watching over you, my heart fluttering
Even when I was ridiculously jealous
All of those ordinary moments

In the dark eternity
In that long wait
Like sunshine, you fell down to me

Before I let go of you, I didn't know
That the world I am in
Was this lonely

Pretty flowers bloomed and withered here
The season of you will never come again

I started to become greedy
I wanted to live with you, grow old with you
Hold your wrinkled hands
And say how warm my life was

It was just one blessing
After that short encounter
You cried like the rain

I wanted to be
Happy for once
But that made you cry

Forget everything and move on
Because I will go to you
When your breath
Calls out to me again

I won't ever forget
Watching over you, my heart fluttering
Even when I was ridiculously jealous
All of those moments that you gave to me

Some day, we'll meet again
It'll be the happiest day
I will go to you like the first snow

I will go to you


Comments

Popular posts from this blog

Resepi 101 | Donut Lembut & Gebu (Sedap & Mudah)

Assalamualaikum & salam sejahtera,


Sejak dah jadi working mom ni, semua benda yang simple semua aku sebat. Yela, balik office penat nak mati lepas tu, nak masak lagi. Lebih lebih lagi kalau dapat anak yang picky eater. #pengsan

Terima kasih dekat +Puteri Iris , sebab sudi berkongsi resepi di blognya: daridapuraida

Anak aku yang no.1 satu, suka betul dengan western food. Lepas tu, bukan semua dia sebat tau (walaupun dalam category yang sama) dia sangat #drama (selalu jugalah aku menjadi Vegeta - Dragon Ball).

So, semua watak villain tu aku lah - dimata anak aku.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu, Umar (anak no.1) request donut. Bila dia request something, tandanya dia betul betul nak. So apa lagi, aku pun checklah stok nak buat donut ni ada ke tak. Lepas tu, aku perasan KENTANG takde.

Biasanya, aku buat donut campur kentang yang direbus/kukus lepas tu lenyek bersama tepung. FYI, aku ikut resepi makcik aku. Dia punya donut lembut gila. Jealous gila okay? Aku try asyik jadi keria je…

Drama Review | Three Lives Three World, Ten Miles of Peach Blossoms (Bai Qian)

Suami aku pening tengok aku kemaruk tengok cerita ni. Aku tak boleh lah tengok orang lawa lawa ni. Cerita ni dibarisi pelakon yang aku tak kenal langsung.

Jalan cerita digarap dengan baik, cuma plot dia macam tak menyabar nak habis. Laju sangat. air mata nak keluar masuk balik.
Watak Utama dia Bai Qian, Queen of Qing Qiu. Bai Qian ni dari Fox Clan. Aku jadi suka dengan cerita ni sebab dia straight to the point. Memangla nampak bosan, tapi tak bosan gais. Tak bosan.
Bai Qian ni kalau dia peduli pasal orang tu, dia akan take care kaw kaw. Macam masa Mo Yuan (tok guru) dia mati, dia punya sedih macam orang meroyan. Dia siap bawa lari & preserver mayat tok guru dengan belah dada dia sendiri. Sebab katanya darah fox clan ni powerful. 
Cerita ni tak macam sinetron okey, sepuluh angle untuk satu scene. Dia ratus ribu tahun berlalu dalam masa beberapa minit. Haha. Suka suka. Sesuai dengan au yang suka speed reading ni. Aku tak boleh baca elemen yang berkias ni. Malas fikir.
Nama asal Bai…

Kerat rambut kasi pendek!

Sejak aku dalam pantang aku dah cakap dengan mak aku (manja konon);

"Along rimas la rambut panjang ni" "Tak boleh, orang pantang tak boleh gunting rambut"
"M,K,Fineeeee" Tipu, aku tak cakap macam tu, cuma terkulat kulat je.

Selang tujuh bulan anak aku (Naell) dilahirkan, suami aku pun memberontak dengan panasnya, tapi bercakap dengan nada ayu dan sopan, "yang, jom buat treatment?"

TBH, aku memang dah rimas tahap godzilla dengan rambut panjang mak lampir ni.
Apa lagi immediately aku cari gambar style pixie cut.

Cantik! Lagi satu, kalau rambut pendek, rambut akan kering dengan cepatnya tanpa perlu diblow oleh hair dryer.

Lepas tu aku teringat heroin cerita Once Upon a Time, Ginnifer Goodwin..Bila stylist tanya aku, kenapa nak potong pendek? Aku cakap aku pemalas, pendek senang, geleng kepala stylist lemah gemalai tapi cute tu.

Selepas potong, suami aku suka betul, mula dia tak kenan, sebab dia suka perempuan ayu rambut mengurai, maybe since dia ta…