Skip to main content

Drama Review | Three Lives Three World, Ten Miles of Peach Blossoms (Bai Qian)







Suami aku pening tengok aku kemaruk tengok cerita ni. Aku tak boleh lah tengok orang lawa lawa ni. Cerita ni dibarisi pelakon yang aku tak kenal langsung.

Jalan cerita digarap dengan baik, cuma plot dia macam tak menyabar nak habis. Laju sangat. air mata nak keluar masuk balik.

Watak Utama dia Bai Qian, Queen of Qing Qiu. Bai Qian ni dari Fox Clan. Aku jadi suka dengan cerita ni sebab dia straight to the point. Memangla nampak bosan, tapi tak bosan gais. Tak bosan.

Bai Qian ni kalau dia peduli pasal orang tu, dia akan take care kaw kaw. Macam masa Mo Yuan (tok guru) dia mati, dia punya sedih macam orang meroyan. Dia siap bawa lari & preserver mayat tok guru dengan belah dada dia sendiri. Sebab katanya darah fox clan ni powerful. 

Cerita ni tak macam sinetron okey, sepuluh angle untuk satu scene. Dia ratus ribu tahun berlalu dalam masa beberapa minit. Haha. Suka suka. Sesuai dengan au yang suka speed reading ni. Aku tak boleh baca elemen yang berkias ni. Malas fikir.

Nama asal Bai Qian, bila nak belajar kat Gunung Kunlun dia menyamar jadi lelaki dengan nama Si Yin. Bila dia hilang ingatan lepas lawan Ghost Lord, Qing Cang..nama dia jadi Su Su.

Image result for si yin ten miles
Bai Qian sebagai Si Yin (penunut Mo Yuan di Gunung Kunlun)
Anak murid Mo Yuan


First boyfriend dia adalah Li Jing. Tapi Li Jing ni tak cukup iman. kena goda sikit hanyut. So tak sempat nak sedih putus cinta, Dah ada journey lain. Laju dia macam 40 min = 15 min je. 
Dia frust bila tok guru dia mati lepas lawan dengan Qin Cang. Dia sorok mayat tok guru dia. Bila 70 000 berlalu dia pula lawan dengan Qin Cang. Lepas tu dia hilang ingatan dan tercampak kat mortal realm. 
Tok Guru Mo Yuan mati

Masa hilang ingatanlah dia berjumpa dengan Ye Hua. Putera Mahkota dari Celestial. Siap bercinta berkahwin bagai. Ye Hua bagi nama Su Su. Ye Hua ni bijak sangat, dia nak hidup dengan Su Su kat dunia mortal. Sanggup nak palsukan kematian. Sekali kantoi pula. Dah kantoi family Ye Hua dapat tahu Ye Hua ada mistress kat dunia Mortal. 

Ghost Lord, Qing Cang
Time ni, Bai Qian hilang ingatan dan jadi manusia kat Mortal Realm
Ye Hua menyamar cedera parah nak berterima kasih kononya sekali jatuh cinta.
Kahwin
Satu hari dunia immortal bersamaan beberapa bulan dunia manusia time ni, Ye Hua kena kejap kat dunia manusia, kejap kat dunia immortal
Su Su confirm mengandung
Plan nak palsukan kematian konon.

Atuk Ye Hua nak bunuh Su Su, tapi disebabkan dia mengandung anak Ye Hua, Dia boleh dikatakan hidup dalam buangan kat istana Celestial. Kena buli dengan sepupu Ye Hua yang ada crush kat Ye Hua. Sampai sanggup buta demi nak fitnah Su Su.

Ye Hua pun satu, buat plan senyap senyap. Dia nak pura pura nampak kejam kat Su Su tapi sebenanrnya dia nak selamatkan Su Su. Sekali Su Jin (sepupu Ye Hua) buta, atuk Ye Hua angin tahap apa ntah. Ye Hua buat deal, dia sudi terima seksaan, dan mata Su Su dia akan ambil sebagai ganti mata Su Jin yang buta tu.

menyirap je.

Su Su patah hati bila Ye Hua sanggup ambil mata dia. Lepas dia beranak, dia siap hafal jalan ke Zhu Xian Terrace untuk bunuh diri. Zhu Xian Terrace tu macam reset button untuk Immortal la. Nak mati pergi situ. 

Su Su patah hati, suami dia nak ambil mata dia. (sebab dia tak tahu suami dia nak protect dia)

Hati dia mati untuk Ye Hua. Dia terus terjun. Ye Hua pun follow. Kat sini, Ye Hua dah mati kali kedua. Su Su reset jadi Bai Qian. Bai Qian bangun je, dia sedih teruk teringat pengalaman dia jadi mortal. Dia makan amnesia potion. 

You die I die versi tak perasan pun ada orang follow
Bai Qian sedar dengan hati remuk
Pastu Ye Hua & Bai Qian, jumpa lagi. Tapi kali ni Bai Qian tak ingat langsung. Ye Hua excited. Dia jumpa orang yang serupa Su Su. Di ngoratnya Bai Qian kaw kaw. Bai Qian pun fall in love teruk kat Ye Hua.
Excited si Ye Hua ni dapat jumpa dengan orang serupa Su Su padahal Bai Qian = Su Su orang yang sama
 photo snip_20170221195021_zpsoe3lsamw.png
kemain korang eh

 photo snip_20170222173018_zpsetxhct4j.png
Ye Hua sangat suka sampai menangis bila Bai Qian ajak kahwin.

Ngam ngam beberapa minggu nak kahwin, Bai Qian, teringat kisah sedih. Dia terus benci kat Ye Hua. Ye Hua sedih tapi dia redha la. sebab dia dah mati demi Bai Qian, putus tangan demi Bai Qian. Tapi Bai Qian ni tengah moody. Belum sempat damai. Ada pergolakan berlaku, Ye Hua mati. 
 photo _storage_emulated_0_sina_weibo__img-61e7f4aaly1fd5azm5c5vg20du07phdu_zpsrv7exia9.gif
Bai Qian naik hantu bila dapat tahu minah ni yang rembat mata dia

Time ni, sedih gila Sebab kita boleh nampak Ye Hua ni, sedungu dungu dia nak tebus salah. Dia tak pernah nak cakap. Dia telan semua. Bai Qian menyesal. Dia buatnya perangai masa Mo Yuan mati. Lepas kena sound dengan mak Ye Hua, barulah dia lepaskan mayat Ye Hua. 
 photo snip_20170302173211_zpsiw8iapmw.png
Dorang main terbang terbang gais
 photo snip_20170302175229_zpsc7crpfhr.png
Ni ha buat perangai lama, jenuh acik acik tu tunggu

Tu la sebab nafsu marah, tengok apa dah jadi. Bai Qian pun tak salah sebenarnya. Dia banyak kali mention. Jangan khianati dia, hati dia takde dengan orang yang tak tepati janji. Masa dia mortal Ye Hua tak berani mati demi dia. Bila orang tu terjun at Zhe Xian Terrace baru la sama sama nak you die i die gittew.

Tapi ni cerita happy ending. Walaupun pedih macam mana kita tengok betrayal sana sini. Cinta dorang kuat.

 photo snip_20170303165703_zpsclm1ptgn.png

 photo snip_20170303170840_zpsvnfgabmi.png

Saya suka cerita merepek ni..Nora bagi banyak bintang. 

Aku mengulas cerita dari sudut Bai Qian. esok lusa aku ulas pasal Feng Jiu
Image result for bai qian siyin


Yang Mi

Yang Mi

Aku suka tengok cerita ni, sebab perangan mengada Bai Qian ni sama macam aku. Keras kepala memang sekapal. Buat kerja rumah failed lagi satu team. Masak je aku reti gais. Kemas aku out. Suami aku ni macam Ye Hua la. Dia buat semua. So kat rumah aku masak je. Lain semua dia buat hehe (incl. jaga anak) Kalau kau tengok cerita ni, kau boleh nampak betapa tak gunanya Bai Qian ni sebenarnya. #imreflectinggais

x,
tia

Comments

Popular posts from this blog

Sebab.

Aku kembali berblog sebab aku rasa aku sangat tertekan.
(Sedang aku menaip, suami aku berkata "hah main blog? so 2005" - ah shadaplah yu husband.

Aku dah cuba pelbagai cara dengan mengalihkan perhatian.
Masih tidak berjaya.

Suami aku kata, dia nampak aku macam dia nampak diri dia semasa bekerja di RSD. (company lama kami)

Perasaan yang macam nak meletupnya, melampau lampau. Well, apa yang aku buat sekarang ni, baru 1% dari apa suami aku buat. Plus, I'm not good with numbers. Tapi rezeki kut, dapat kerja main duit. Padahal paper fundamentals of business accounting aku hampir kelaut.

Aku tak tahu sama ada aku exaggerate atau tidak. Yelah, ramai lagi kerja lagi stress..tapi mereka masih boleh kawal.

Tapi aku....dah.rasa.macam.nak.mati.

mati.
mati.
mati.
mati.
mati.
mati.

Dengan pantasnya aku update profile jobstreet yang sudak setahun tak berupdate. Mungkin environment tempat kerja yang sekarang sangat dull? mungkin? Aku tak sure kenapa macam takde chemistry antara aku dengan com…

Resepi 101 | Donut Lembut & Gebu (Sedap & Mudah)

Assalamualaikum & salam sejahtera,


Sejak dah jadi working mom ni, semua benda yang simple semua aku sebat. Yela, balik office penat nak mati lepas tu, nak masak lagi. Lebih lebih lagi kalau dapat anak yang picky eater. #pengsan

Terima kasih dekat +Puteri Iris , sebab sudi berkongsi resepi di blognya: daridapuraida

Anak aku yang no.1 satu, suka betul dengan western food. Lepas tu, bukan semua dia sebat tau (walaupun dalam category yang sama) dia sangat #drama (selalu jugalah aku menjadi Vegeta - Dragon Ball).

So, semua watak villain tu aku lah - dimata anak aku.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu, Umar (anak no.1) request donut. Bila dia request something, tandanya dia betul betul nak. So apa lagi, aku pun checklah stok nak buat donut ni ada ke tak. Lepas tu, aku perasan KENTANG takde.

Biasanya, aku buat donut campur kentang yang direbus/kukus lepas tu lenyek bersama tepung. FYI, aku ikut resepi makcik aku. Dia punya donut lembut gila. Jealous gila okay? Aku try asyik jadi keria je…

Pregnant ke?

Bila period lewat, kita mesti panic.
Bila kita ingat balik. "Takkanlah.."

Lama fikir.
Lama soal balik.
Lama throwback mana silapnya.

Ehem, my cycle is on track and I'm just overreacting. πŸ™Š

Chill, everybody. #CLUE kan ada 😎


and once again, in apps #CLUE we trust. Aku dah lama guna apps Clue ni, dia sangat simple and senang nak track. User Interface (UI) dia sangat simple, pendek kata benda wajib install bagi seorang perempuan. Unless korang sangat expert mengira cycle sendiri. (aku tak retiπŸ™Š).



Ni apps favourite aku, korang punya yang mana satu? (Sharing is caring)

x,
tia