Skip to main content

Malaysia Boleh!

Takpe, kita boleh usaha lagi.
Malaysia boleh 👍

Bersemangat aku nak bersukan.
Semoga aku punya semangat berterusan (amin!)

Okaylah, takde benda nak tulis walaupun aku nak diri aku menulis setiap hari. Gomene~🙇

x,
tia.

Comments

Popular posts from this blog

Resepi 101 | Donut Lembut & Gebu (Sedap & Mudah)

Assalamualaikum & salam sejahtera,


Sejak dah jadi working mom ni, semua benda yang simple semua aku sebat. Yela, balik office penat nak mati lepas tu, nak masak lagi. Lebih lebih lagi kalau dapat anak yang picky eater. #pengsan

Terima kasih dekat +Puteri Iris , sebab sudi berkongsi resepi di blognya: daridapuraida

Anak aku yang no.1 satu, suka betul dengan western food. Lepas tu, bukan semua dia sebat tau (walaupun dalam category yang sama) dia sangat #drama (selalu jugalah aku menjadi Vegeta - Dragon Ball).

So, semua watak villain tu aku lah - dimata anak aku.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu, Umar (anak no.1) request donut. Bila dia request something, tandanya dia betul betul nak. So apa lagi, aku pun checklah stok nak buat donut ni ada ke tak. Lepas tu, aku perasan KENTANG takde.

Biasanya, aku buat donut campur kentang yang direbus/kukus lepas tu lenyek bersama tepung. FYI, aku ikut resepi makcik aku. Dia punya donut lembut gila. Jealous gila okay? Aku try asyik jadi keria je…

Drama Review | Three Lives Three World, Ten Miles of Peach Blossoms (Bai Qian)

Suami aku pening tengok aku kemaruk tengok cerita ni. Aku tak boleh lah tengok orang lawa lawa ni. Cerita ni dibarisi pelakon yang aku tak kenal langsung.

Jalan cerita digarap dengan baik, cuma plot dia macam tak menyabar nak habis. Laju sangat. air mata nak keluar masuk balik.
Watak Utama dia Bai Qian, Queen of Qing Qiu. Bai Qian ni dari Fox Clan. Aku jadi suka dengan cerita ni sebab dia straight to the point. Memangla nampak bosan, tapi tak bosan gais. Tak bosan.
Bai Qian ni kalau dia peduli pasal orang tu, dia akan take care kaw kaw. Macam masa Mo Yuan (tok guru) dia mati, dia punya sedih macam orang meroyan. Dia siap bawa lari & preserver mayat tok guru dengan belah dada dia sendiri. Sebab katanya darah fox clan ni powerful. 
Cerita ni tak macam sinetron okey, sepuluh angle untuk satu scene. Dia ratus ribu tahun berlalu dalam masa beberapa minit. Haha. Suka suka. Sesuai dengan au yang suka speed reading ni. Aku tak boleh baca elemen yang berkias ni. Malas fikir.
Nama asal Bai…

LYRIC | Youth by Pill Kim ft. Chang Wan Kim (Romanization, Hangul & English) - REPLY 1988

English Someday, it’ll leave me, this green youth Like a flower that withers and blooms On a moonlit night, through the window My young love song sounds sad
I try to catch the days that go But my empty hands get sad So, I should just let them go, I should turn away That’s how time passes
I can forgive lovers who leave me But not time that leaves me My empty heart Keeps looking for the olden days
Someday, it’ll leave me, this green youth Like a flower that withers and blooms On a moonlit night, through the window My young love song sounds sad
I try to catch the days that go But my empty hands get sad So, I should just let them go, I should turn away That’s how time passes
Someday, it’ll leave me, this green youth Like a flower that withers and blooms On a moonlit night, through the window My young love song sounds sad
Hangul ์–ธ์  ๊ฐ„๊ฐ€๊ฒ ์ง€ํ‘ธ๋ฅด๋ฅธ์ด์ฒญ์ถ˜ ์ง€๊ณ ๋˜ํ”ผ๋Š”๊ฝƒ์žŽ์ฒ˜๋Ÿผ ๋‹ฌ๋ฐ์€๋ฐค์ด๋ฉด์ฐฝ๊ฐ€์—ํ๋ฅด๋Š” ๋‚ด์ Š์€์—ฐ๊ฐ€๊ฐ€๊ตฌ์Šฌํผ
๊ฐ€๊ณ ์—†๋Š”๋‚ ๋“ค์„์žก์œผ๋ ค์žก์œผ๋ ค ๋นˆ์†์ง“์—์Šฌํผ์ง€๋ฉด ์ฐจ๋ผ๋ฆฌ๋ณด๋‚ด์•ผ์ง€๋Œ์•„์„œ์•ผ์ง€ ๊ทธ๋ ‡๊ฒŒ์„ธ์›”์€๊ฐ€๋Š”๊ฑฐ์•ผ
๋‚˜๋ฅผ๋‘๊ณ ๊ฐ„๋‹˜์€