Saturday, May 20, 2017

The Hunstman: Winter War | Halsey - Castle (LYRICS)



 Sick of all these people talking, sick of all this noise
Tired of all these cameras flashing, sick of being poised
Now my neck is open wide, begging for a fist around it
Already choking on my pride, so there's no use crying about it


I'm headed straight for the castle
They wanna make me their queen
And there's an old man sitting on the throne that's saying that I probably shouldn't be so mean
I'm headed straight for the castle
They've got the kingdom locked up
And there's an old man sitting on the throne that's saying I should probably keep my pretty mouth shut

Straight for the castle

Oh, all of these minutes passing, sick of feeling used
If you wanna break these walls down, you're gonna get bruised
Now my neck is open wide, begging for a fist around it
Already choking on my pride, so there's no use crying about it

I'm headed straight for the castle
They wanna make me their queen
And there's an old man sitting on the throne that's saying that I probably shouldn't be so mean
I'm headed straight for the castle
They've got the kingdom locked up
And there's an old man sitting on the throne that's saying I should probably keep my pretty mouth shut

Straight for the castle

There's no use crying about it [4x]

I'm headed straight for the castle
They wanna make me their queen
And there's an old man sitting on the throne that's saying that I probably shouldn't be so mean
I'm headed straight for the castle
They've got the kingdom locked up
And there's an old man sitting on the throne that's saying I should probably keep my pretty mouth shut

Straight for the castle
They wanna make me their queen
And there's an old man sitting on the throne that's saying that I probably shouldn't be so mean
I'm headed straight for the castle
They've got the kingdom locked up
And there's an old man sitting on the throne that's saying I should probably keep my pretty mouth shut

Straight for the castle



Maka tamatlah movie untuk hari ini. Kena rehat pula. Esok 7.30 pagi dah kena ada dekat Desa Park City. #hopefully tak sesat πŸ˜“ padahal depan rumah je tempat tu. Drama je ni hehe. 

Aku suka betul dengan lagu ni. Kesiannya Freya kena game dengan akak dia yang mental tu. Haih, kesian Eric the Huntsman asyik terpisah dengan kekasih dia, Sara.  I saw Sam Caflin buat cameo dalam cerita ni. Awwwwwwww, kejapnya. Okaylah kawan kawan, I nak rehatkan otak kejap.


x,
tia

Me Before You | Review

OMG, I cried repeatedly oi, tengok babak Lou & Will ni.

Image result for me before you quote
kata kata hikmat Will kepada Lou

Aku belum baca novel dia, tapi aku suka movie ni. Dia tak bosan langsung. Emilia Clarke portray the character very well. Aku rasa macam she meant to be Lou. #overngatngatni

Image result for me before you quote

Sam Claflin is a charmer. Even though the character is a paralyzed man..he did project the character very well. I love to see his killer smile #crush Sometimes cerita mat salleh ni tends to have this nafsu yang melampau and kita boleh nampak how frustrated he was when he, himself cant do anything to his partner.

And the soudtrack, spotted two Ed Sheeran's song - "Phtograph" & " Thinking Out Loud". Very lovely & really match with the scene. I really really love the soundtrack.

Image result for sam claflin me before you

Lou sangat supportive, watak paling best. Cuma tak berapa nak clear dalam movie ni, sama ada dia break up ke tidak dengan Patrick. Emilia really looks bubbly. Dia sangat cute!!! 😍

Hurm, mystery. (malas nak baca buku - aku prefer some one tell me a story)

To be honest, I quite surprise bila dapat tahu Emilia Clarke berlakon Game of Throne. 😱

Image result for emilia clarke game of thrones
from this
Image result for emilia clarke me
to this 
Image result for emilia clarke me
takpe, dua dua cantik
Image result for sam claflin me before you smile
Ya, kalau fikir balik, hidup ni jangan nak selesa sangat. Jangan selesa dibawah takuk yang sama. Cabar diri selagi yang boleh sebab kita tak tahu apa yang kita mampu lakukan. Kena berani dan hidup macam esok tiada lagi (?) #lol #liveboldly

x,
tia

Beauty & The Beast 2017 | Review

Aku tak se..........excited mana pun bila cerita ni di releasekan sebab aku dah tahu ending dia macam mana. So tak rasa pun story ni akan di twist kaw kaw. TAPI! Sangat seronok bila watak di-live action-kan.

The best part is, cerita fantasy macam ni dah dipelbagaikan kaumnya. Takdelah kita nampak mat salleh je. Pelbagai kaum dan citarasa wujud sekali.

Aku sangat suka dengan cerita Disney..semualah aku layan. Tapi the most fav series is The Little Mermaid. Hehe..(mak orang dan perangai kurang matang muncul kembali)

Sebelum aku layan movie ni aku study dulu track dia. Hurm, tak berubah sangat. Semua lagi dari zaman kartun tu ada. Cuma singer dia lainlah.

Macam ada lagu yang dinyanyikan oleh Ariana Grande & John Legend. Fuh. Terbaik.

Apa-apa pun, cerita ni okaylah..I found out that this story tersangatlah ringan. Dia semua on point, tapi aku tak boleh nak feel sangat. Idk, lapar kut. Haha.

Apa apa pun, beast handsome kut. 😍

Image result for beauty and the beast cast
from left: beast, belle & gaston
Image result for beauty and the beast
1991 ver.

Image result for beauty and the beast
2017 ver.
Ni pendapat aku la, aku pun tak tahu nak buat apa lagi, sebab aku rasa aku tak dapat feel father & daughter punya strong relationship. Aku rasa, something is missing. Tapi aku tak sure apa. Mungkin semua watak tak habis nak express cinta, anger, hatred, sedih.....mungkin?

Okaylah, nak tengok cerita lain pula 😁

x,
tia

p/s: nak tengok romantic movie pula.

Puasa ganti

HAH!

Dah ganti puasa belum? Ramadhan tinggal beberapa hari je lagi nak menjelma.

Er, aku macam biasalah, baru nak ganti. tapi dah nak habis ok? Aku rasa hari ini last sebab few months ago, aku ada ganti puasa. 3 hari. Plan asal nak buat seminggu straight tapi entah kenapa, gigi sakit yang amat. Terpaksa aku stop kejap & cabut gigi. (malas nak buat root canal, cabut jela, sakit pun sekali je walaupun gongak)

Ngam ngam belum datang bulan, jangan dibazirkan waktu (ye dok?)

Dapatlah ganti hutang yang tersisa. Tapi, esok, sekolah anak aku buat hari sukan pula. Wa, dahlah tengah monsoon ni. Kalau sempat, nak juga aku vlog. Hehe, sekali sekali kan? Dah besar dah anak bujang aku yang seorang ni.

Aku tadi usha reading list kat blog ni, aku tengok dalam banyak banyak blog yang aku follow, blog bai ling yang sangat berdisiplin mem-blog. Aku follow since 2011, aku tengok almost everyday dia update blog. Sangat kagum. Walaupun, banyak dia post tak pakai baju, tapi aku rasa usaha tu dah ada.

Bagus betul, buat aku inspired untuk menulis sesuatu yang anak anak aku boleh baca. Barulah dia orang boleh baca mak dia orang macam mana. (kalau dia orang berminatlah =.=')

Okaylah, aku tengah fikir nak buat apa untuk bazirkan waktu ni. (fyi,abah budak ni tengah main PS, so kami sebenarnya tengah rebut internet, almaklumlah Unifi kan linenya macam harammmmmmmmmmm)

x,
tia

Wednesday, May 17, 2017

Sunday, May 14, 2017

Throwback | Seberapa Pantas - SO7 (Lyric)

Johor Bahru, 2002

Aku terdengar lagu ni sewaktu mendengar playlist Sheila on 7 (SO7) dekat Spotify. Fuh! betul betul menggamit rasa! Mak terasa antik sangat ni nak.

Lagu tu aku dengar masa form 2 (14 yrs old) kut. Now aku mak beranak dua (29 yrs old). Fuh. Masa cepat betul.

Seronok dengar lagu ni, menggamit memori saat gonjeng. Suara vocalist dia. Fuhhh, cair oi. Malas malas gitu. Dutaaaaaa~ zaman aku 14 tahun ni. Argh, gonjengnya rasa..


JOM NYANYI!

Seberapa pantaskah kau untuk ku tunggu,
Cukup indahkah dirimu untuk selalu ku nantikan 
Mampukah kau hadir dalam setiap mimpi burukku 
Mampukah kita bertahan di saat kita jauh... 

Seberapa hebat kau untuk ku banggakan, 
Cukup tangguhkah dirimu untuk selalu ku andalkan, ohhh... 
Mampukah kau bertahan dengan hidupku yang malang, woho... 
Sanggupkah kau menyakinkan di saat aku bimbang... 

[Chorus] 
Celakanya Hanya kaulah yang benar-benar aku tunggu, 
Hanya kaulah yang benar-benar memahamiku, 
Kau pergi dan hilang ke mana pun kau suka 
Celakanya Hanya kaulah yang pantas untuk kubanggakan, 
Hanya kaulah yang sanggup untuk aku andalkan, 
Di antara pedih aku slalu menantimu. 

Seberapa hebat kau untuk kubanggakan, 
Cukup tangguhkah dirimu untuk selalu ku andalkan... ohh...
 Mampukah kau bertahan dengan hidup ku yang malang oh... 
Sanggupkah kau menyakinkan di saat aku bimbang... 

[Bridge] 
Mungkin kini kau t'lah menghilang tanpa jejak, 
Mengubur semua indah kenangan, 
Tapi aku slalu menunggumu di sini, 
Bila saja kau berubah pikiran ohhh... heyyy... heyy 

[Repeat Chorus] 

Ohhh... Ohhh... Ohhh... Ohhh...

Wednesday, May 10, 2017

Drama Review | Three Lives Three World, Ten Miles of Peach Blossoms (Bai Qian)







Suami aku pening tengok aku kemaruk tengok cerita ni. Aku tak boleh lah tengok orang lawa lawa ni. Cerita ni dibarisi pelakon yang aku tak kenal langsung.

Jalan cerita digarap dengan baik, cuma plot dia macam tak menyabar nak habis. Laju sangat. air mata nak keluar masuk balik.

Watak Utama dia Bai Qian, Queen of Qing Qiu. Bai Qian ni dari Fox Clan. Aku jadi suka dengan cerita ni sebab dia straight to the point. Memangla nampak bosan, tapi tak bosan gais. Tak bosan.

Bai Qian ni kalau dia peduli pasal orang tu, dia akan take care kaw kaw. Macam masa Mo Yuan (tok guru) dia mati, dia punya sedih macam orang meroyan. Dia siap bawa lari & preserver mayat tok guru dengan belah dada dia sendiri. Sebab katanya darah fox clan ni powerful. 

Cerita ni tak macam sinetron okey, sepuluh angle untuk satu scene. Dia ratus ribu tahun berlalu dalam masa beberapa minit. Haha. Suka suka. Sesuai dengan au yang suka speed reading ni. Aku tak boleh baca elemen yang berkias ni. Malas fikir.

Nama asal Bai Qian, bila nak belajar kat Gunung Kunlun dia menyamar jadi lelaki dengan nama Si Yin. Bila dia hilang ingatan lepas lawan Ghost Lord, Qing Cang..nama dia jadi Su Su.

Image result for si yin ten miles
Bai Qian sebagai Si Yin (penunut Mo Yuan di Gunung Kunlun)
Anak murid Mo Yuan


First boyfriend dia adalah Li Jing. Tapi Li Jing ni tak cukup iman. kena goda sikit hanyut. So tak sempat nak sedih putus cinta, Dah ada journey lain. Laju dia macam 40 min = 15 min je. 
Dia frust bila tok guru dia mati lepas lawan dengan Qin Cang. Dia sorok mayat tok guru dia. Bila 70 000 berlalu dia pula lawan dengan Qin Cang. Lepas tu dia hilang ingatan dan tercampak kat mortal realm. 
Tok Guru Mo Yuan mati

Masa hilang ingatanlah dia berjumpa dengan Ye Hua. Putera Mahkota dari Celestial. Siap bercinta berkahwin bagai. Ye Hua bagi nama Su Su. Ye Hua ni bijak sangat, dia nak hidup dengan Su Su kat dunia mortal. Sanggup nak palsukan kematian. Sekali kantoi pula. Dah kantoi family Ye Hua dapat tahu Ye Hua ada mistress kat dunia Mortal. 

Ghost Lord, Qing Cang
Time ni, Bai Qian hilang ingatan dan jadi manusia kat Mortal Realm
Ye Hua menyamar cedera parah nak berterima kasih kononya sekali jatuh cinta.
Kahwin
Satu hari dunia immortal bersamaan beberapa bulan dunia manusia time ni, Ye Hua kena kejap kat dunia manusia, kejap kat dunia immortal
Su Su confirm mengandung
Plan nak palsukan kematian konon.

Atuk Ye Hua nak bunuh Su Su, tapi disebabkan dia mengandung anak Ye Hua, Dia boleh dikatakan hidup dalam buangan kat istana Celestial. Kena buli dengan sepupu Ye Hua yang ada crush kat Ye Hua. Sampai sanggup buta demi nak fitnah Su Su.

Ye Hua pun satu, buat plan senyap senyap. Dia nak pura pura nampak kejam kat Su Su tapi sebenanrnya dia nak selamatkan Su Su. Sekali Su Jin (sepupu Ye Hua) buta, atuk Ye Hua angin tahap apa ntah. Ye Hua buat deal, dia sudi terima seksaan, dan mata Su Su dia akan ambil sebagai ganti mata Su Jin yang buta tu.

menyirap je.

Su Su patah hati bila Ye Hua sanggup ambil mata dia. Lepas dia beranak, dia siap hafal jalan ke Zhu Xian Terrace untuk bunuh diri. Zhu Xian Terrace tu macam reset button untuk Immortal la. Nak mati pergi situ. 

Su Su patah hati, suami dia nak ambil mata dia. (sebab dia tak tahu suami dia nak protect dia)

Hati dia mati untuk Ye Hua. Dia terus terjun. Ye Hua pun follow. Kat sini, Ye Hua dah mati kali kedua. Su Su reset jadi Bai Qian. Bai Qian bangun je, dia sedih teruk teringat pengalaman dia jadi mortal. Dia makan amnesia potion. 

You die I die versi tak perasan pun ada orang follow
Bai Qian sedar dengan hati remuk
Pastu Ye Hua & Bai Qian, jumpa lagi. Tapi kali ni Bai Qian tak ingat langsung. Ye Hua excited. Dia jumpa orang yang serupa Su Su. Di ngoratnya Bai Qian kaw kaw. Bai Qian pun fall in love teruk kat Ye Hua.
Excited si Ye Hua ni dapat jumpa dengan orang serupa Su Su padahal Bai Qian = Su Su orang yang sama
 photo snip_20170221195021_zpsoe3lsamw.png
kemain korang eh

 photo snip_20170222173018_zpsetxhct4j.png
Ye Hua sangat suka sampai menangis bila Bai Qian ajak kahwin.

Ngam ngam beberapa minggu nak kahwin, Bai Qian, teringat kisah sedih. Dia terus benci kat Ye Hua. Ye Hua sedih tapi dia redha la. sebab dia dah mati demi Bai Qian, putus tangan demi Bai Qian. Tapi Bai Qian ni tengah moody. Belum sempat damai. Ada pergolakan berlaku, Ye Hua mati. 
 photo _storage_emulated_0_sina_weibo__img-61e7f4aaly1fd5azm5c5vg20du07phdu_zpsrv7exia9.gif
Bai Qian naik hantu bila dapat tahu minah ni yang rembat mata dia

Time ni, sedih gila Sebab kita boleh nampak Ye Hua ni, sedungu dungu dia nak tebus salah. Dia tak pernah nak cakap. Dia telan semua. Bai Qian menyesal. Dia buatnya perangai masa Mo Yuan mati. Lepas kena sound dengan mak Ye Hua, barulah dia lepaskan mayat Ye Hua. 
 photo snip_20170302173211_zpsiw8iapmw.png
Dorang main terbang terbang gais
 photo snip_20170302175229_zpsc7crpfhr.png
Ni ha buat perangai lama, jenuh acik acik tu tunggu

Tu la sebab nafsu marah, tengok apa dah jadi. Bai Qian pun tak salah sebenarnya. Dia banyak kali mention. Jangan khianati dia, hati dia takde dengan orang yang tak tepati janji. Masa dia mortal Ye Hua tak berani mati demi dia. Bila orang tu terjun at Zhe Xian Terrace baru la sama sama nak you die i die gittew.

Tapi ni cerita happy ending. Walaupun pedih macam mana kita tengok betrayal sana sini. Cinta dorang kuat.

 photo snip_20170303165703_zpsclm1ptgn.png

 photo snip_20170303170840_zpsvnfgabmi.png

Saya suka cerita merepek ni..Nora bagi banyak bintang. 

Aku mengulas cerita dari sudut Bai Qian. esok lusa aku ulas pasal Feng Jiu
Image result for bai qian siyin


Yang Mi

Yang Mi

Aku suka tengok cerita ni, sebab perangan mengada Bai Qian ni sama macam aku. Keras kepala memang sekapal. Buat kerja rumah failed lagi satu team. Masak je aku reti gais. Kemas aku out. Suami aku ni macam Ye Hua la. Dia buat semua. So kat rumah aku masak je. Lain semua dia buat hehe (incl. jaga anak) Kalau kau tengok cerita ni, kau boleh nampak betapa tak gunanya Bai Qian ni sebenarnya. #imreflectinggais

x,
tia

I'm glad he likes it.

First time try Happy Bunch. Tak sangka it turns out well. Risau juga kut kut bunga sampai lambatπŸ˜… Tak plan pun nak bagi satu, tiba ti...