Tuesday, April 14, 2020

Resepi | Poori Senang!

Assalamualaikum semua!

Semoga hari ini kita tetap ceria. Walaupun berkurung didalam rumah, dengan anak, kerja etc. etc.
Tak bazirkan masa! Aku nak share satu recipe mudah, resepi orang India: POORI.

maaf kualiti gambar tak menawan.

Resepi Poori Senang by Chitra's Food Book (improvise)

Bahan Bahannya:
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu besar butter / margarine / ghee
  • 2/8 air sejuk (jangan risau part ni, just masukkan air sedikit sampai doh tak melekat)
  • 2 sudu besar gula
  • secubit garam


Cara Caranya:
  1. Gaul semua bahan sampai tak melekat.
  2. Lepas tu rehatkan 5 minit.
  3. Buat adunan macam bebola kecil.
  4. Prepare papan dan penggelek.
  5. Balut bebola doh tadi dengan tepung and leperkan 
  6. Panaskan minyak dalam kuali
  7. Siap untuk di goreng.
  8. Tekan sikit bahagian tengah and then hold bahagian tepi.
  9. Toskan dengan tisu dapur.
  10. Siap!

Sekian.

x,
Tia.

No comments:

Featured Post

Minyak Herba Asmak (Day 1)

Siapa yang pernah nampak orang promote minyak ni kat  Tiktok ? Aku terjebak! Sebab cuaca sekarang yang tak menentu, sekejap panas sekejap se...

Popular Post