Sunday, March 12, 2017

Memori: Jongkang Jongket

No comments:
1998, Tampoi, JB

Dulu rumah aku bersebelahan je dengan taman permainan. Buka tingkap bilik terus boleh nampak buaian, kolong, jongkang jongket..tu jelah yang ada seingat aku ๐Ÿ˜…

Aku ni boleh dikatakan terlalu percayakan orang masa kecik kecik. Lurus pun ya juga. Asyik kena kelentong je dengan kawan kawan. Haih ๐Ÿ˜ฅ

Nak dijadikan cerita, kawan aku ni pun ajaklah aku main sekali. Aku ni ngeri sedikit. Yela. Masa tu aku kecil, so ngeri bila kat atas. Sempat aku pesan, B (bukan nama sebenar). "Kalau nak turun, kita turun sama sama tau!" Dia pun setuju. Lepas tu kita orang pun main lah, happy bukan main.

Tiba tiba B di panggil oleh kawan aku lagi satu, C (bukan nama sebenar). Masa tu, aku dekat atas. Kau tahu B buat apa?

B bla macam tu je. 

Sakit punggung aku. B ni B*** Betul. Putus kawan sehari, nasib rumah dekat. Takde mood nak main lagi. Sempat jugalah air mata mengalir macam putus cinta.

Sejak dari tu, aku tak suka main jongkang jongket.

Sekian.

x,
tia.


Resepi 101 | Donut Lembut & Gebu (Sedap & Mudah)

No comments:
Assalamualaikum & salam sejahtera,

Donut Sambal vs. Donut Gemuk
.
Abah Umar nak donut sambal, Umar nak donut. Mak Umar nak glazed donut (tapi tak jadi buat glazed donut sebab malas nak kemas ๐Ÿ˜…) .
#donuts

Sejak dah jadi working mom ni, semua benda yang simple semua aku sebat. Yela, balik office penat nak mati lepas tu, nak masak lagi. Lebih lebih lagi kalau dapat anak yang picky eater. #pengsan

Terima kasih dekat +Puteri Iris , sebab sudi berkongsi resepi di blognya: daridapuraida

Anak aku yang no.1 satu, suka betul dengan western food. Lepas tu, bukan semua dia sebat tau (walaupun dalam category yang sama) dia sangat #drama (selalu jugalah aku menjadi Vegeta - Dragon Ball).

So, semua watak villain tu aku lah - dimata anak aku.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu, Umar (anak no.1) request donut. Bila dia request something, tandanya dia betul betul nak. So apa lagi, aku pun checklah stok nak buat donut ni ada ke tak. Lepas tu, aku perasan KENTANG takde.

Biasanya, aku buat donut campur kentang yang direbus/kukus lepas tu lenyek bersama tepung. FYI, aku ikut resepi makcik aku. Dia punya donut lembut gila. Jealous gila okay? Aku try asyik jadi keria je. Lembut yang sampai ke petang tu, macam tak pernah. Selalu donut aku lembut masa panas je, lepas sejuk, baling ke tingkap pun boleh retak. (hi hi hi)

Tapi lepas aku try resepi +Puteri Iris , fuh! mula risau juga. jadi ke tak ni. Sebab api dapur gas aku ni kuat semacam. so risau tak cukup padu bila goreng. (kena minta +Naz Sloth belanja dapur baru ni)

Resepi ni donut akan lembut dari pagi sampai ke petang. Jangan ketagih sangat okay? Nanti obes macam aku. LOL

Berikut adalah bahan bahannya:

BAHAN A
1 paket yis kering
2 sudu susu pekat
1 cawan air suam
2 sudu gula

*Campurkan bahan bahan ni dalam satu bekas bertutup. Kasi mesra dan berbuih buih mekar didalam bekas.

TIPS 
Penting untk memastikan yis tu aktif sebelum kau uli. Yis ni benda hidup. So, kau kena bancuh yis tu dengan AIR SUAM. TBH, aku pernah main bantai je, bancuh yis tu dengan air panas. Arwah terus yis tu. Jangan main main eh. Dia nak AIR SUAM. Lagi satu pemangkin untuk dia terus hidup dengan jayanya adalah dengan menambah manisan. Seperti susu pekat & gula. Gerenti yis tu menggedik berbuih macam kena sawan.


*Bahan bahan untuk disatukan pada bekas yang lain:
BAHAN B

  • 4 cawan tepung gandum
  • 2 sudu marjerin
  • 2 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh garam


*korang gaul je, sebatikan tepung, marjering,baking powder & garam. Dia akan jadi kasar sikit.

CARA-CARANYA:

  1. Campur BAHAN A, kacau sikit dan tutup bekas sekejap, kasi dia berbuih (berbuih tu tandanya dia aktif)
  2. Pada bekas yang lain, campur BAHAN B, gaul kasi sebati.
  3. Campur BAHAN A yang dah berbuih tu pada bekas BAHAN B
  4. Gaul sampai sebati. 
  5. Setelah sebati, rehatkan doh dengan menutup bekas tersebut selama SATU JAM
  6. Selepas SATU JAM doh akan membuak buak tanda dia sihat. (haha)
  7. Tumbuk tumbuk manja doh tu, lepas tu boleh la di uli mengikut bentuk yang korang idamkan.

Macam dalam gambar kat atas, aku ada buat pau sambal sekali. Sebab masa tu aku ada extra sambal tumis. Senang sangat. Kalau nak buat pau sambal, korang buat jela bulat or pipihkan sedikit lepas tu, goreng. (maaf, aku amateur in cooking, plus aku ada mention kan api dapur aku macam kamehameha...so gelap sikit hiks)

FYI, korang boleh try buat glazed donut juga. Sedap dan gulanya tak bersepah. Senang hati mak (tak payah kepala serabut tengok gula bersepah sepah)

Terpulang nak gula perang ke gula merah ke gula putih ke. Ikut suka hati korang. Hehe,

Yay, nak sambung buat kerja kejap. FML.

Bye,

x,
tia.

Friday, February 10, 2017

NAK.

No comments:
Tahun ni, aku nak ambil lesen kereta & nak turun berat badan. 10kg pun jadilah.

#amboi
#1kgpunpayah
#likeseriously

LESEN
Umur pun dah lanjut. Bila lagi nak belajar main corner sambil drift? (pfffft). Konon. Aku rasa makin tua, semangat aku makin mengecut. Dia macam nak pijak pedal minyak tu macam risau kereta tu melambung terus.

Pernah suami aku ajar kat basement, kosong time tu takde orang. So boleh la jalan macam siput babi. Tapi auto kan kalau tak pijak pun dia gerak sendiri. So end up aku tak pijak pun. Tapi cuak kereta tu gerak. Leps tu, mata asyik tengok bawah. "Mana satu brek mana satu nak pijak ni!" Naik lecak peluh aku kat ketiak. Padahal jalan depan kosong je. Cuak bukan main!

Lagi satu, aku takut betul exam. Sebab aku rasa aku ni slightly dyslexia.Tak tipu. Sometimes aku rasa satu ayat jumble up. Stress. Mereng barangkali. #alasan

NAK TURUN BERAT BADAN
Walaupun suami aku kata, tak payahlah. Dah okay dah tu. Aku rasa mata dia something wrong somewhere. Hehe, Bini dia dah macam ikan paus ni. Kalau marah jadi HULK. So, untuk membolehkan suami aku angkat aku ala-ala adegan romantis.. Aku pun pasanglah azam ni. Dengan cuaknya. Nak lari esok. Bakar spare tyre lori balak kat perut. Bakar semua . Bakar...Kita bako jelaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa.

Sekian.

x,
tia.

P/s: suami, sila sponsor.

Friday, January 20, 2017

I Will Go To You Like The First Snow - Ailee (Lyrics) - GOBLIN OST

No comments:
Siapa tak nangis masa Kim Shin jadi abu? Aku nangis teruk. Bagus nangis ni, dia kasi clear semua serabut dalam kepala. #gittew.

Malam ni, episode baru akan ditayangkan (lebih kurang 3-4 pagi kalau translator rajin buat kerja laju. (benda free, jangan tamak..kita tunggu dengan sabar ok?) Yela last week cuma release 1 episode je. Berdebar nak tahu Eun Tak okay ke tak? 

Ada info kata Eun Tak hilang ingatan. Lagu ni pun ada mention:

Forget everything and move on
Because I will go to you
When your breath
Calls out to me again

SEDIH #onrepeat

Bila aku baca translation untuk lagu ni, perghhh, secocok sangat dengan cerita Goblin. Macam dari perspective si Goblin (Kim Shin). Nak mati ke nak happy? Yela sebab dia susah bebeno nak mati. Bila dah dapat chance nak mati, jatuh cinta pula dengan orang yang boleh tolong dia mati.


[Romanized:]

Neol pumgi jeon alji moshaetda
Nae meomun sesang itorok
Chanranhan geoseul

Jageun sumgyeollo daheun saram
Geop eopsi nareul bulleojun sarang

Mopsido johatda
Neoreul jikyeobogo seollego
Useupge jiltudo haetdeon
Pyeongbeomhan modeun sungandeuri

Kamkamhan yeongwon
Geu oraen gidarim sogeuro
Haessalcheoreom niga naeryeotda

Neol nohgi jeon alji moshaetda
Nae meomun sesang itorok
Sseulsseulhan geoseul

Goun kkochi pigo jin I got
Dasineun eopseul neoraneun gyejeol

Yoksimi saenggyeotda
Neowa hamkke salgo neulkeoga
Jureumjin soneul majjapgo
Nae salmeun ttatteuthaesseotdago

Dan hanbeon chukbok
Geu jjalpeun majuchimi jina
Bismulcheoreom neoneun ureotda

Hanbeonjjeumeun haengbokhago
Sipeotdeon baram
Neokkaji ulge mandeureosseulkka

Modu, itgo saragara
Naega neol, chajeul teni
Ni sumgyeol, dasi
Nareul bureul ttae

Itji anhgetda
Neoreul jikyeobogo seollego
Useupge jiltudo haetdeon
Niga jun modeun sungandeureul

Eonjenga mannal
Uri gajang haengbokhal geunal
Cheotnuncheoreom naega gagetda

Neoege naega gagetda

[Korean:]

๋„ ํ’ˆ๊ธฐ ์ „ ์•Œ์ง€ ๋ชปํ–ˆ๋‹ค
๋‚ด ๋จธ๋ฌธ ์„ธ์ƒ ์ดํ† ๋ก
์ฐฌ๋ž€ํ•œ ๊ฒƒ์„

์ž‘์€ ์ˆจ๊ฒฐ๋กœ ๋‹ฟ์€ ์‚ฌ๋žŒ
๊ฒ ์—†์ด ๋‚˜๋ฅผ ๋ถˆ๋Ÿฌ์ค€ ์‚ฌ๋ž‘

๋ชน์‹œ๋„ ์ข‹์•˜๋‹ค
๋„ˆ๋ฅผ ์ง€์ผœ๋ณด๊ณ  ์„ค๋ ˆ๊ณ 
์šฐ์Šต๊ฒŒ ์งˆํˆฌ๋„ ํ–ˆ๋˜
ํ‰๋ฒ”ํ•œ ๋ชจ๋“  ์ˆœ๊ฐ„๋“ค์ด

์บ„์บ„ํ•œ ์˜์›
๊ทธ ์˜ค๋žœ ๊ธฐ๋‹ค๋ฆผ ์†์œผ๋กœ
ํ–‡์‚ด์ฒ˜๋Ÿผ ๋‹ˆ๊ฐ€ ๋‚ด๋ ธ๋‹ค

๋„ ๋†“๊ธฐ ์ „ ์•Œ์ง€ ๋ชปํ–ˆ๋‹ค
๋‚ด ๋จธ๋ฌธ ์„ธ์ƒ ์ดํ† ๋ก
์“ธ์“ธํ•œ ๊ฒƒ์„

๊ณ ์šด ๊ฝƒ์ด ํ”ผ๊ณ  ์ง„ ์ด ๊ณณ
๋‹ค์‹œ๋Š” ์—†์„ ๋„ˆ๋ผ๋Š” ๊ณ„์ ˆ

์š•์‹ฌ์ด ์ƒ๊ฒผ๋‹ค
๋„ˆ์™€ ํ•จ๊ป˜ ์‚ด๊ณ  ๋Š™์–ด๊ฐ€
์ฃผ๋ฆ„์ง„ ์†์„ ๋งž์žก๊ณ 
๋‚ด ์‚ถ์€ ๋”ฐ๋œปํ–ˆ์—ˆ๋‹ค๊ณ 

๋‹จ ํ•œ๋ฒˆ ์ถ•๋ณต
๊ทธ ์งง์€ ๋งˆ์ฃผ์นจ์ด ์ง€๋‚˜
๋น—๋ฌผ์ฒ˜๋Ÿผ ๋„ˆ๋Š” ์šธ์—ˆ๋‹ค

ํ•œ๋ฒˆ์ฏค์€ ํ–‰๋ณตํ•˜๊ณ 
์‹ถ์—ˆ๋˜ ๋ฐ”๋žŒ
๋„ˆ๊นŒ์ง€ ์šธ๊ฒŒ ๋งŒ๋“ค์—ˆ์„๊นŒ

๋ชจ๋‘, ์žŠ๊ณ  ์‚ด์•„๊ฐ€๋ผ
๋‚ด๊ฐ€ ๋„, ์ฐพ์„ ํ…Œ๋‹ˆ
๋‹ˆ ์ˆจ๊ฒฐ, ๋‹ค์‹œ
๋‚˜๋ฅผ ๋ถ€๋ฅผ ๋•Œ

์žŠ์ง€ ์•Š๊ฒ ๋‹ค
๋„ˆ๋ฅผ ์ง€์ผœ๋ณด๊ณ  ์„ค๋ ˆ๊ณ 
์šฐ์Šต๊ฒŒ ์งˆํˆฌ๋„ ํ–ˆ๋˜
๋‹ˆ๊ฐ€ ์ค€ ๋ชจ๋“  ์ˆœ๊ฐ„๋“ค์„

์–ธ์  ๊ฐ€ ๋งŒ๋‚ 
์šฐ๋ฆฌ ๊ฐ€์žฅ ํ–‰๋ณตํ•  ๊ทธ๋‚ 
์ฒซ๋ˆˆ์ฒ˜๋Ÿผ ๋‚ด๊ฐ€ ๊ฐ€๊ฒ ๋‹ค

๋„ˆ์—๊ฒŒ ๋‚ด๊ฐ€ ๊ฐ€๊ฒ ๋‹ค

[English Translation:]

Before I held you, I didn't know
That the world I was in
Was this bright

I reached you with a small breath of life
It's a love that called out to me fearlessly

I liked it so much
Watching over you, my heart fluttering
Even when I was ridiculously jealous
All of those ordinary moments

In the dark eternity
In that long wait
Like sunshine, you fell down to me

Before I let go of you, I didn't know
That the world I am in
Was this lonely

Pretty flowers bloomed and withered here
The season of you will never come again

I started to become greedy
I wanted to live with you, grow old with you
Hold your wrinkled hands
And say how warm my life was

It was just one blessing
After that short encounter
You cried like the rain

I wanted to be
Happy for once
But that made you cry

Forget everything and move on
Because I will go to you
When your breath
Calls out to me again

I won't ever forget
Watching over you, my heart fluttering
Even when I was ridiculously jealous
All of those moments that you gave to me

Some day, we'll meet again
It'll be the happiest day
I will go to you like the first snow

I will go to you


Thursday, January 19, 2017

Cara mudah delete email di Gmail. (Tips)

No comments:
Hari ini aku nak share tips men-delete email dengan mudah.

Begini ceritanya, aku tengah lapang sikit hari ni. Jadi, aku rajinkan tangan bukak gmail. 
Mak aih! pebendalah yang aku subscribe ni. 

FYI, zaman dulu dulu masa kat Uni, aku rajin betul click subscribe. Jadi penuhlah gmail aku dengan harta khazanah yang aku tak ingin nak baca pun. 

Sedang aku click 'Select All' box & then click 'Delete' button aku jadi frust. Berapa banyak page la yang aku kena select all ni. Berulang ulang kali, sampai aku rasa fed up. (adalah dalam 5k email yang aku nak buang)

Frust
Frust 
Frust.

Aku pun google la keyword 'delete email gmail'. (fyi, google sangat proactive sekarang, kau tak payah susun ayat cantik cantik..guna keyword je boleh)

Ada satu forum ni ajarlah. Bila aku try, laaaaaaa, senang gila. 

SENANG sangat!

Cara caranya:



  1. Click 'select all'
  2. Ada satu box warna kuning akan pop up, mention email korang ada berapa juta; macam ni = 'All 50 conversations on this page are selected. Select all 369 conversations in All Mail. Korang click option no 'Select all 369 conversations in All Mail.'
  3. Lepas tu nama icon tong sampah tu, korang click la icon delete tu. 
TADAAAAAAAAAAAAAA!

Siap, bye,

x,
tia

Monday, January 9, 2017

LYRIC | Youth by Pill Kim ft. Chang Wan Kim (Romanization, Hangul & English) - REPLY 1988

No comments:


English
Someday, it’ll leave me, this green youth
Like a flower that withers and blooms
On a moonlit night, through the window
My young love song sounds sad

I try to catch the days that go
But my empty hands get sad
So, I should just let them go, I should turn away
That’s how time passes

I can forgive lovers who leave me
But not time that leaves me
My empty heart
Keeps looking for the olden days

Someday, it’ll leave me, this green youth
Like a flower that withers and blooms
On a moonlit night, through the window
My young love song sounds sad

I try to catch the days that go
But my empty hands get sad
So, I should just let them go, I should turn away
That’s how time passes

Someday, it’ll leave me, this green youth
Like a flower that withers and blooms
On a moonlit night, through the window
My young love song sounds sad

Hangul
์–ธ์  ๊ฐ„ ๊ฐ€๊ฒ ์ง€ ํ‘ธ๋ฅด๋ฅธ ์ด ์ฒญ์ถ˜
์ง€๊ณ  ๋˜ ํ”ผ๋Š” ๊ฝƒ์žŽ์ฒ˜๋Ÿผ
๋‹ฌ๋ฐ์€ ๋ฐค์ด๋ฉด ์ฐฝ๊ฐ€์— ํ๋ฅด๋Š”
๋‚ด ์ Š์€ ์—ฐ๊ฐ€๊ฐ€ ๊ตฌ์Šฌํผ

๊ฐ€๊ณ ์—†๋Š” ๋‚ ๋“ค์„ ์žก์œผ๋ ค ์žก์œผ๋ ค
๋นˆ์†์ง“์— ์Šฌํผ์ง€๋ฉด
์ฐจ๋ผ๋ฆฌ ๋ณด๋‚ด์•ผ์ง€ ๋Œ์•„์„œ์•ผ์ง€
๊ทธ๋ ‡๊ฒŒ ์„ธ์›”์€ ๊ฐ€๋Š”๊ฑฐ์•ผ

๋‚˜๋ฅผ ๋‘๊ณ  ๊ฐ„๋‹˜์€ ์šฉ์„œํ•˜๊ฒ ์ง€๋งŒ
๋‚  ๋ฒ„๋ฆฌ๊ณ  ๊ฐ€๋Š” ์„ธ์›”์ด์•ผ
์ •๋‘˜๊ณณ์—†์–ด๋ผ ํ—ˆ์ „ํ•œ ๋งˆ์Œ์€
์ •๋‹ต๋˜ ์˜›๋™์‚ฐ ์ฐพ๋Š”๊ฐ€

์–ธ์  ๊ฐ„ ๊ฐ€๊ฒ ์ง€ ํ‘ธ๋ฅด๋ฅธ ์ด ์ฒญ์ถ˜
์ง€๊ณ  ๋˜ ํ”ผ๋Š” ๊ฝƒ์žŽ์ฒ˜๋Ÿผ
๋‹ฌ๋ฐ์€ ๋ฐค์ด๋ฉด ์ฐฝ๊ฐ€์— ํ๋ฅด๋Š”
๋‚ด ์ Š์€ ์—ฐ๊ฐ€๊ฐ€ ๊ตฌ์Šฌํผ

๊ฐ€๊ณ ์—†๋Š” ๋‚ ๋“ค์„ ์žก์œผ๋ ค ์žก์œผ๋ ค
๋นˆ์†์ง“์— ์Šฌํผ์ง€๋ฉด
์ฐจ๋ผ๋ฆฌ ๋ณด๋‚ด์•ผ์ง€ ๋Œ์•„์„œ์•ผ์ง€
๊ทธ๋ ‡๊ฒŒ ์„ธ์›”์€
๊ฐ€๋Š”๊ฑฐ์•ผ

์–ธ์  ๊ฐ„ ๊ฐ€๊ฒ ์ง€ ํ‘ธ๋ฅด๋ฅธ ์ด ์ฒญ์ถ˜
์ง€๊ณ  ๋˜ ํ”ผ๋Š” ๊ฝƒ์žŽ์ฒ˜๋Ÿผ
๋‹ฌ๋ฐ์€ ๋ฐค์ด๋ฉด ์ฐฝ๊ฐ€์— ํ๋ฅด๋Š”
๋‚ด ์ Š์€ ์—ฐ๊ฐ€๊ฐ€ ๊ตฌ์Šฌํผ

Romanization
eonjegan gagetji pureureun i cheongchun
jigo tto pineun kkotip cheoreom
dalbalgeun bamimyeon changgae heureuneun
nae jeolmeun yeongaga guseulpeo

gago eopneun naldeureul jabeuryeo jabeuryeo
binsonjise seulpeojimyeon
charari bonaeyaji doraseoyaji
keureohke seworeun ganeungeoya

nareul dugo gannimeun yongseohagetjiman
nal beorigo ganeun seworiya
jeongdulgot eopseora heojeonhan maeumeun
jeongdabdeon yetdongsan chatneunga

eonjengan gagetji pureureun i cheongchun
jigo tto pineun kkotip cheoreom
dalbalgeun bamimyeon changgae heureuneun
nae jeolmeun yeongaga guseulpeo

gago eopneun naldeureul jabeuryeo jabeuryeo
binsonjise seulpeojimyeon
charari bonaeyaji doraseoyaji
keureohke seworeun ganeungeoya

eonjengan gagetji pureureun i cheongchun
jigo tto pineun kkotip cheoreom
dalbalgeun bamimyeon changgae heureuneun
nae jeolmeun yeongaga guseulpeo

Hangul by: naver music
Romanized by: sleeplessaliana
English by: popgasa

#Reply1988

The Star Moolah!