Skip to main content

Posts

Memori: Hari pertama Menstruasi

2000, Tampoi, JB

Sabtu, aku rasa hari sabtu. Sebab hari tu, aku tak sedap badan (malas nak pergi kokurikulum kat sekolah). Aku dulu suka tidur sampai esok hari nya. Mak abah panggil aku mayat hidup. #LOL
Aku tak ingat mak abah aku pergi mana. Seingat aku, seorang pun takde. Bangun je rasa shitty gila. Perasaan tu fresh sebab first time kena benda tu. Aku rasa aku bangun awal sikit masa tu, dalam pukul 9 macam tu? (aku rasa awal)
Lepas tu, aku pun ambillah towel, nak mandi, aku terkejut sebab basah. Dalam hati aku, "oh man~ (ceh nak berompotih bagai). Aku mati mati ingat aku ngompol. Aku pun segera ke bilik air dan aku hampir nak pitam. DARAH!
FYI, aku tak belajar lagi pasal mentruasi ni. Belum sampai chapter tu. So, I thought I was dying. LITERALLY DEAD. Takde orang dekat rumah dan aku seorang diri. Tiba tiba, aku teringat. Mak ada pampers.
Aku ni ada trait suka menyelongkar barang dekat rumah. Sebab takde kerja. (ada je kerja sekolah tapi gatal nak buat task yang challenging) So…
Recent posts

Memori: Jongkang Jongket

1998, Tampoi, JB

Dulu rumah aku bersebelahan je dengan taman permainan. Buka tingkap bilik terus boleh nampak buaian, kolong, jongkang jongket..tu jelah yang ada seingat aku ๐Ÿ˜…
Aku ni boleh dikatakan terlalu percayakan orang masa kecik kecik. Lurus pun ya juga. Asyik kena kelentong je dengan kawan kawan. Haih ๐Ÿ˜ฅ
Nak dijadikan cerita, kawan aku ni pun ajaklah aku main sekali. Aku ni ngeri sedikit. Yela. Masa tu aku kecil, so ngeri bila kat atas. Sempat aku pesan, B (bukan nama sebenar). "Kalau nak turun, kita turun sama sama tau!" Dia pun setuju. Lepas tu kita orang pun main lah, happy bukan main.

Tiba tiba B di panggil oleh kawan aku lagi satu, C (bukan nama sebenar). Masa tu, aku dekat atas. Kau tahu B buat apa?

B bla macam tu je. 

Sakit punggung aku. B ni B*** Betul. Putus kawan sehari, nasib rumah dekat. Takde mood nak main lagi. Sempat jugalah air mata mengalir macam putus cinta.

Sejak dari tu, aku tak suka main jongkang jongket.

Sekian.

x,
tia.


Resepi 101 | Donut Lembut & Gebu (Sedap & Mudah)

Assalamualaikum & salam sejahtera,


Sejak dah jadi working mom ni, semua benda yang simple semua aku sebat. Yela, balik office penat nak mati lepas tu, nak masak lagi. Lebih lebih lagi kalau dapat anak yang picky eater. #pengsan

Terima kasih dekat +Puteri Iris , sebab sudi berkongsi resepi di blognya: daridapuraida

Anak aku yang no.1 satu, suka betul dengan western food. Lepas tu, bukan semua dia sebat tau (walaupun dalam category yang sama) dia sangat #drama (selalu jugalah aku menjadi Vegeta - Dragon Ball).

So, semua watak villain tu aku lah - dimata anak aku.

Nak dijadikan cerita, satu hari tu, Umar (anak no.1) request donut. Bila dia request something, tandanya dia betul betul nak. So apa lagi, aku pun checklah stok nak buat donut ni ada ke tak. Lepas tu, aku perasan KENTANG takde.

Biasanya, aku buat donut campur kentang yang direbus/kukus lepas tu lenyek bersama tepung. FYI, aku ikut resepi makcik aku. Dia punya donut lembut gila. Jealous gila okay? Aku try asyik jadi keria je…

NAK.

Tahun ni, aku nak ambil lesen kereta & nak turun berat badan. 10kg pun jadilah.

#amboi
#1kgpunpayah
#likeseriously

LESEN
Umur pun dah lanjut. Bila lagi nak belajar main corner sambil drift? (pfffft). Konon. Aku rasa makin tua, semangat aku makin mengecut. Dia macam nak pijak pedal minyak tu macam risau kereta tu melambung terus.

Pernah suami aku ajar kat basement, kosong time tu takde orang. So boleh la jalan macam siput babi. Tapi auto kan kalau tak pijak pun dia gerak sendiri. So end up aku tak pijak pun. Tapi cuak kereta tu gerak. Leps tu, mata asyik tengok bawah. "Mana satu brek mana satu nak pijak ni!" Naik lecak peluh aku kat ketiak. Padahal jalan depan kosong je. Cuak bukan main!

Lagi satu, aku takut betul exam. Sebab aku rasa aku ni slightly dyslexia.Tak tipu. Sometimes aku rasa satu ayat jumble up. Stress. Mereng barangkali. #alasan

NAK TURUN BERAT BADAN
Walaupun suami aku kata, tak payahlah. Dah okay dah tu. Aku rasa mata dia something wrong somewhere. Hehe, Bini…

I Will Go To You Like The First Snow - Ailee (Lyrics) - GOBLIN OST

Siapa tak nangis masa Kim Shin jadi abu? Aku nangis teruk. Bagus nangis ni, dia kasi clear semua serabut dalam kepala. #gittew.
Malam ni, episode baru akan ditayangkan (lebih kurang 3-4 pagi kalau translator rajin buat kerja laju. (benda free, jangan tamak..kita tunggu dengan sabar ok?) Yela last week cuma release 1 episode je. Berdebar nak tahu Eun Tak okay ke tak? 
Ada info kata Eun Tak hilang ingatan. Lagu ni pun ada mention:
Forget everything and move on
Because I will go to you
When your breath
Calls out to me again
SEDIH #onrepeat
Bila aku baca translation untuk lagu ni, perghhh, secocok sangat dengan cerita Goblin. Macam dari perspective si Goblin (Kim Shin). Nak mati ke nak happy? Yela sebab dia susah bebeno nak mati. Bila dah dapat chance nak mati, jatuh cinta pula dengan orang yang boleh tolong dia mati.

[Romanized:]
Neol pumgi jeon alji moshaetda Nae meomun sesang itorok Chanranhan geoseul
Jageun sumgyeollo daheun saram Geop eopsi nareul bulleojun sarang
Mopsido johatda Neoreu…

Cara mudah delete email di Gmail. (Tips)

Hari ini aku nak share tips men-delete email dengan mudah.
Begini ceritanya, aku tengah lapang sikit hari ni. Jadi, aku rajinkan tangan bukak gmail.  Mak aih! pebendalah yang aku subscribe ni. 
FYI, zaman dulu dulu masa kat Uni, aku rajin betul click subscribe. Jadi penuhlah gmail aku dengan harta khazanah yang aku tak ingin nak baca pun. 
Sedang aku click 'Select All' box & then click 'Delete' button aku jadi frust. Berapa banyak page la yang aku kena select all ni. Berulang ulang kali, sampai aku rasa fed up. (adalah dalam 5k email yang aku nak buang)
Frust Frust  Frust.
Aku pun google la keyword 'delete email gmail'. (fyi, google sangat proactive sekarang, kau tak payah susun ayat cantik cantik..guna keyword je boleh)
Ada satu forum ni ajarlah. Bila aku try, laaaaaaa, senang gila. 
SENANG sangat!
Cara caranya:


Click 'select all'Ada satu box warna kuning akan pop up, mention email korang ada berapa juta; macam ni = 'All 50 conversations on this…

LYRIC | Youth by Pill Kim ft. Chang Wan Kim (Romanization, Hangul & English) - REPLY 1988

English Someday, it’ll leave me, this green youth Like a flower that withers and blooms On a moonlit night, through the window My young love song sounds sad
I try to catch the days that go But my empty hands get sad So, I should just let them go, I should turn away That’s how time passes
I can forgive lovers who leave me But not time that leaves me My empty heart Keeps looking for the olden days
Someday, it’ll leave me, this green youth Like a flower that withers and blooms On a moonlit night, through the window My young love song sounds sad
I try to catch the days that go But my empty hands get sad So, I should just let them go, I should turn away That’s how time passes
Someday, it’ll leave me, this green youth Like a flower that withers and blooms On a moonlit night, through the window My young love song sounds sad
Hangul ์–ธ์  ๊ฐ„๊ฐ€๊ฒ ์ง€ํ‘ธ๋ฅด๋ฅธ์ด์ฒญ์ถ˜ ์ง€๊ณ ๋˜ํ”ผ๋Š”๊ฝƒ์žŽ์ฒ˜๋Ÿผ ๋‹ฌ๋ฐ์€๋ฐค์ด๋ฉด์ฐฝ๊ฐ€์—ํ๋ฅด๋Š” ๋‚ด์ Š์€์—ฐ๊ฐ€๊ฐ€๊ตฌ์Šฌํผ
๊ฐ€๊ณ ์—†๋Š”๋‚ ๋“ค์„์žก์œผ๋ ค์žก์œผ๋ ค ๋นˆ์†์ง“์—์Šฌํผ์ง€๋ฉด ์ฐจ๋ผ๋ฆฌ๋ณด๋‚ด์•ผ์ง€๋Œ์•„์„œ์•ผ์ง€ ๊ทธ๋ ‡๊ฒŒ์„ธ์›”์€๊ฐ€๋Š”๊ฑฐ์•ผ
๋‚˜๋ฅผ๋‘๊ณ ๊ฐ„๋‹˜์€